Haflingeren – alpelandets hest

Storslået, smuk og imødekommende. Nøjagtig som sit hjemland Østrig. Ingen hesterace er i begyndelsen blevet så målbevidst avlet som haflingeren.

En epoke startede i 1874, da hingsten Folie 249 blev født i byen Schulderns, Sydtyrol. Han blev starten på en målrettet avl, således, at der i dag i Østrig findes 7 blodlinier.

I begyndelsen var typen en nøjsom kraftig pony med gode karakteregenskaber, som var en uvurderlig hjælp for de østrigske bjergbønder. Men efter som alt er blevet industrialiseret, har haflingeren fået en ny opgave som fritidshest for hele familien.

Det er lykkedes at fremavle en fritidshest, som egner sig både til ridning og kørsel. Fra at være en bjerghest til fritidshest er det lykkedes Haflinger Pferdezuchtverband Tyrol, styret med kyndig hånd af Otto Schweissgut, at fremavle den haflingertype som vi ser i dag.

Anvendelse

I ridesporten har haflingeren bevist sin anvendelighed ved utallige stævner landet over, især som dressurhest. Det er igennem tiden blevet populært, at købe sig en Haflinger og starte dem i hesteklasser. Ligeledes køber mange også Haflingeren, til deres børn for at de har en god begynderpony.

En haflinger er fra naturen en stærk og robust hest som står godt på benene, dette gør den særdeles egnet som kørehest. Haflingeren bruges som konkurrencehest, men dens charmerende væsen og flotte udstråling med sin hvide man og hale gør den meget velegnet ved festlige lejligheder når f.eks. studenterne springer ud eller når brudeparret skal transporteres fra kirken.

Hurtighed, sikkerhed og adræthed, er hvad denne hest indebærer. Hvilket er noget af det vigtigste inden for springningen.

Når man befinder sig på konkurrencebanen, er det altid en sikker vinder at ride en koldblodshest, som en Haflinger. Da den ikke er let påvirkelig, og ikke er bange af sig.

Med tiden har man fundet ud af at Haflingeren er en god brugshest inden for Millitary, som efterhånden er blevet en mere udbredt type ridning. Da Haflingeren er alsidig, let og sikker til bens og samtidig god til spring og dressur, er Haflingeren suveræn inden for denne sportsgren.

I Western ridning er det Haflingerens stabilitet og upåvirkelighed som værdsættes. Denne upåvirkelighed er også årsagen til dens succes som familiehest, idet Haflingeren kan rides af alle i familien. Med dens rolige og kærlige gemyt bliver den hurtigt en del af familien.

Distanceridning er kommet på banen inden for Haflingerrytterne, hvilket er fundet meget spændende, da Haflingeren er udholden.